11 Απρ 2011

Blueberries και υγεία


Τα blueberries (μύρτιλλα), παράγονται πλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η φυτεία είναι βιολογική και εγκαταστάθηκε στο Καλαμπάκι Δράμας το 2005, από τον βιοκαλλιεργητή και υπεύθυνο παραγωγής κ. Παπουτσή Νικόλαο.
   Τα blueberries, σαν μια φυσική και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, δίκαια  χαρακτηρίζονται σαν «ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΝΙΟΤΗΣ». Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E και Β-καροτίνη, σε ιχνοστοιχεία Κάλιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο, και σε φυτικές ίνες, ενώ είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και σε θερμίδες.

   Οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη των blueberries στρέφονται σε:
- Αντιοξειδωτική δράση: Οι μετρήσεις για αντιοξειδωτική ικανότητα 40 διαθέσιμων φρούτων και λαχανικών, κατάταξε τα blueberriesστην πρώτη θέση.
Ερευνητής: Ronald Prior, Ph.D. USDA/ARS. Κέντρο διατροφής παιδιών του Αρκάνσας.

- Αντι-γήρανση: Βελτιώνεται η χειριστική ικανότητα και αποτρέπεται η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, καθώς και ηλικιακές ασθένειες, όπως το Alzheimer.
Ερευνητής: James Joseph, Ph.D. Και η ομάδα του στο ερευνητικό κέντρο USDA.

- Πρόληψη καρκίνου: Ουσίες που περιέχουν τα blueberries μπορούν να είναι ανασταλτικοί παράγοντες των σταδίων έναρξης και προώθησης του καρκίνου.
Ερευνητής: Mary Ann Lila Ph.D. Πανεπιστήμιο Ιλλινόις, Urbana-Champaign.

- Καρδιακή λειτουργία: Τα blueberries μειώνουν τη συγκέντρωση της «κακής» χοληστερόλης.
Ερευνητής: Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Davis.

- Εγκεφαλική λειτουργία: Τα blueberries παρέχουν προστασία στον εγκέφαλο ενάντια στο εγκεφαλικό.
Ερευνητής: Marva Sweeney Nixon στο Πανεπιστήμιο Prince Edward Island, PEI, Καναδάς.

- Ουροποιητικό σύστημα: Ουσίες που περιέχονται στα blueberries αποτρέπουν τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις, να προσκολλήσουν στα τοιχώματα της κύστης.
Ερευνητής: Amy Howell, Ph.D. Πανεπιστήμιο Rutgers.

   Τέλος, το αφέψημα από φύλλα blueberries, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα  γλυκοζοειδών και ιδιαίτερα νεομυρτυλίνης, η οποία χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, είναι ένα ευεργετικό ρόφημα, που βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων  στο αίμα, καθώς και σε προβλήματα που συνδέονται με τα νεφρά, τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας, και γενικά με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και του προστάτη. Οι τανίνες (δευτερογενείς μεταβολίτες) αποτελούν τουλάχιστον το 10% των ουσιών των φύλλων και των μύρτιλλων.
   Η στυπτική φύση των τανινών, αποτελεί πιθανώς τη χρησιμότητα του φύλλου στη μεταχείριση της διάρροιας, όπως και την κατευναστική δράση στον ευερέθιστο λαιμό και την αμυγδαλίτιδα. Επίσης το αφέψημα φύλλων blueberries έχει αποδεδειχθεί αποτελεσματικό ως διουρητικό και χρήσιμο ενάντια στους ρευματισμούς.
   Τα προϊόντα που παράγονται από τα blueberries είναι:
 - Μαρμελάδα Blueberry
 - Πάστα Blueberry
 - Γλυκό Κουταλιού Blueberry
 - Κομπόστα Blueberry
 - Χυμός Blueberry
 - Αποξηραμένα Φύλλα Blueberry
 - Αποξηραμένοι Καρποί Blueberry
 - King of Ice - Αλκοολούχο ποτό με ιδιαίτερη γεύση φυσικού Blueberry
 - King of Fruits - Λικέρ Blueberry
 - King of Fruits - Λικέρ Blueberry με Κράνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου